Rhizartrose en Push CMC

Rhizartrose is een aandoening dat vaak voorkomt bij vrouwen boven de 50 jaar. Het kan pijnlijk zijn en gepaard gaan met vervormingen van het gewricht.

Wat?

Rhizartrose of CMC-1-artrose is de wetenschappelijke benaming voor de slijtage van het gewricht van de duimbasis. De duimbasis wordt ook het carpaal-metacarpale gewricht genoemd, vandaar ook de naam CMC-1 artrose. 

Behandeling

  • In de acute fase kunnen pijnstillers en ontstekingsremmers nuttig zijn. De verlichting van de pijn mag ons niet het belang van de duimfunctie doen vergeten. De progressieve deformatie van de duim kan leiden tot verlies van functie.
  • Het gewricht laten rusten is zeer effectief bij het verlichten van de pijn. Met een prefab orthese van het type Push CMC kan de patiënt van de pijn worden verlost en toch de nodige mobiliteit voor de dagelijkse activiteiten behouden. Als het gewricht ernstig vervormd is door artrose, dan moet een orthese op maat worden gemaakt.
  • Een ergotherapeut kan u advies geven over hoe u de duim efficiënt kan gebruiken en kan u begeleiden naar technische hulpmiddelen om het gebrek aan kracht te compenseren.
  • Een infiltratie kan een gunstig effect hebben op de ontsteking en de pijn.
  • Chirurgie wordt toegepast in de meest ernstige gevallen.

Gerelateerde producten