SPATADEREN

Veneuze insufficiëntie kan leiden tot spataderen. Medische compressie is de standaardbehandeling voor spataderen. Een doktersbezoek wordt aanbevolen, vooral bij pijn, jeuk of branderig gevoel in de benen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen (medische term: varices) zijn verzwakte en uitgezette aderen. Spataderen die dicht onder de huid van de benen lopen zijn zichtbaar als zachte, blauwkleurige, kronkelend verlopende verdikkingen.

Het is raadzaam een arts te contacteren om te voorkomen dat de ziekte verder evolueert en om ernstige complicaties te voorkomen. Als spataderen onbehandeld blijven, kan uw kwaliteit van leven negatief worden beïnvloed door ongemakken zoals pijn, zwelling van uw benen (oedeem) en huidveranderingen. Bovendien verhogen spataderen het risico op verdere ernstige complicaties zoals een diep veneuze trombose (DVT) dat uiteindelijk kan leiden tot een longembolie.

Bijna 30% van de wereldbevolking ontwikkelt spataderen. Het risico op het ontwikkelen van spataderen is hoger voor vrouwen dan voor mannen, neemt toe met de leeftijd, bij obesitas, bij gebrek aan lichaamsbeweging, tijdens zwangerschap en bij genetische aanleg.
Symptomen kunnen zijn: zwelling van enkel en been, zware benen, rusteloze benen, vermoeidheid, pijn, krampen en jeuk.
Na lang zitten of staan kunnen deze symptomen verergeren als gevolg van verhoogde bloeddruk en druk in de aderen van uw onderlichaam. Ook hoge temperaturen kunnen deze symptomen verergeren: spataderen kunnen u in de zomer meer problemen bezorgen.
Spataderen zijn dus niet alleen een teken van veroudering: jongere personen met genetische aanleg kunnen ook spataderen krijgen.
Zwangerschap kan het risico op spataderen ook doen toenemen als gevolg van de hormonale veranderingen en de hogere bloeddruk. 6 op de 10 zwangere vrouwen ontwikkelen hun eerste spataderen tijdens de zwangerschap.

Wat kan ik doen tegen spataderen?

Als u spataderen in uw benen heeft waargenomen, bezoekt u best een gespecialiseerde arts om onderliggende oorzaken op te sporen, vooral als de spataderen pijn veroorzaken. Door middel van echografie visualiseert de arts de bloedstroom en controleert zowel het oppervlakkig veneuze systeem als het diep veneuze systeem in uw benen.
De aanbevolen behandeling voor spataderen is medische compressie. Medische compressie is een eenvoudige, medicijnvrije oplossing die past bij de meeste lichaamsvormen. Een medische compressiekous bestaat uit een elastisch textiel (sok, kous of panty) dat een actieve druk uitoefent langs het been om de veneuze bloedsomloop en de terugkeer van bloed naar het hart te bevorderen.
Het elastische materiaal van de compressiekous, met sterkere compressie aan de enkel en minder omhooggaand in het been, helpt het gebrek aan activering van het veneuze spierpompsysteem te compenseren. Het knijpt zachtjes de aderwanden samen, waardoor de bloedstroom terug naar het hart wordt vergemakkelijkt, veneuze druk wordt verminderd en de algehele bloedsomloop wordt verbeterd.
Vanaf het allereerste gebruik moet u voelen dat de pijn en het zware gevoel in de benen afneemt. Medische compressie is ook bedoeld om complicaties te voorkomen.

Andere behandelingen van spataderen zijn:
  • Sclerotherapie
  • Operatie